Kost og ernæring

På Autismecenteret tilbyder vi en sund og nærende kost, som lever op til de ernæringsmæssige kvaliteter, som videnskaben har udpeget som væsentlige, hvilket også kan medvirke til at hjernens læringskapacitet udvides mest muligt.

Ifølge de Nordiske næringsrekommandationer anbefales raske mennesker at spise efter en normalkost med et energibehov på mellem 7-12 Mj, som i praksis udmøntes i Y tallerkenmodellen (1/5 kød, fisk mm. 2/5 kartofler, ris og pasta, 2/5 grøntsager og frugt), som anvendes her på skolen.

Kosten skal:

Minimere: det daglige indtag af sukker og mættet fedt

Afhjælpe: lysten til indtag af sukker i form af slik, sodavand mm. samt saltholdige snacks/fastfood

Modvirke: overvægt, åreforkalkning, træthed og dårlig trivsel grundet ustabilt blodsukker

Hjælpe: til en bedre livskvalitet/sundhedstilstand, hvor humøret ikke påvirkes negativt grundet indtag af underlødig kost.

 

Vi tilbyder dagligt 3 hovedmåltider og 3 mellemmåltider, og det er særdeles vigtigt, at der både tages hensyn til den ernæringsmæssige kvalitet og til de mere bløde egenskaber som smag, udseende og variation.

 

Kosten tilberedes efter årstidens råvarer og i så vidt muligt omfang anvendes økologiske råvare. Vi forsøger samtidig at gøre vores ypperste ved at skabe en madkultur, hvor vi hver dag spiser bedre og mindre industrielt.

Vi tager individuelle hensyn i forhold til beboeres etnicitet og religion. Diæter i forbindelse med intolerance mv. kan tilbydes, hvis diagnosen er lægeligt dokumenteret.

Kostplanen udarbejdes af autismecenterets ernærings- og faglige personale og suppleres med de unges ønsker.

 

 

 

”VORES AMBITION ER AT SKABE ET MILJØ HVOR DE BØRN OG UNGE SOM BOR HER OPLEVER AT
DE ER UNIKKE OG HVOR DEN PÆDAGOGISKE INDSATS ER TILPASSET NETOP DEN ENKELTES BEHOV”

Forstander Per Kløvborg Raith